Tisdagstema: Upp

Extremt roligt är att det på landet ligger en hel hög med gamla inredningstidningar från så långt bak som 50-talet och fram till början av 80-talet. (Självklart har vi nu fyllt på högen med tidningar från mer nutida datum).

Bläddrade i en av dessa, Allt i Hemmet nummer 11 från 1968, och hittade denna bild:

För ett tag sedan skrev jag om min fyndlampa som har fått sig en renovering och nu blivit upphängd i mitt tak. För er som missat det ser det ut såhär när man tittar UPP (!) i mitt tak:

Ser ni någon likhet?! Nu kanske jag äntligen fått svar på vad det är för en lampa jag har hängandes ovanför mig. I bildtexten i tidningen står angivet att lampan heter ”Pyrola” och är designad av en Hanne Dreutler. Har försökt söka vidare på detta men än så länge inte hittat någonting av intresse.

Fler

7 reaktion på “Tisdagstema: Upp

 1. hej på dig
  det är mycket riktigt hanne som gjort lampan.. hennes examen arbete från konstfack… Jag skulle väldigt gärna vilja köpa den av dig, vad tar du för den?
  -mvh Maria

 2. Hej Maria!

  Oj examensarbete det va som attan. Det är så spännande att forska i ursprunget till sina älskade fynd. Det är så kul att veta vad det är man har plockat hem en gång i tiden.

  Tyvärr är jag så kär i min lampa att jag faktiskt inte känner för att göra mig av med den men som tröst så kan jag nämna att jag sett flera stycken likadana/liknande i antikaffärer här i Stockholm. Men då har lampan vart utan den ”träbit” längst ner på sladden som min har. Det pris jag sett här ligger på 600-900kr.

  Kram
  /Johanna

 3. Pyrola var den första lampa Hanne Dreutler gjorde. Den togs upp i produktion av Ateljé Lyktan, Åhus. Tyvärr avled Hanne 15 mars 2009. Mer om hennes liv och gärning kan du läsa i de minnesord som publicerats i flera skånska tidningar.
  Mvh
  Per

 4. Hej! Jag har en precis likadan lampa som den här. För några år sedan skickade jag en bild till Atelje Lyktan för att få lite klarhet i lampans ursprung. Nedan har jag kopierat in svaret jag fick:

  ”Jag tror att jag kan lösa ditt problem. Lampan du har är med stor sannolikhet ett
  plagiat av just Hannelore Dreutlers Pyrolampa.
  Jag hade själv en sådan som på din bild och den köpte jag i slutet av 60-talet.

  Jag har just talat med Hannelore som berättade att hennes Pyrolampa gjordes
  1965 och fanns i handeln 1966. Materialet var av 3 mm hård plast. Hon kunde
  berätta att en dansk firma (vet ej namnet på den) gjorde ett plagiat med böjliga
  plastbitar som man själv kunde sätta ihop. Dom gjorde sedan flera olika sådana
  lampor med ”do it self”-metoden. Och det är säkert den som både du och jag
  har eller har haft.

  Hoppas du är nöjd med svaret och att din lilla ”tvist” kan lösas på ett bra sätt.
  Med vänlig hälsning
  Ateljé Lyktan”

  • Kerstin: Hej och tack så hemskt mycket för din kommentar. Jättekul att läsa! Hade ingen aning om att det var ett plagiat, men nu vet jag det. Det är alltid så kul att ha lite historia om sina antikfynd! Så tack än en gång, kul att du kikade in!

   Kram
   /Johanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *