Hösten är svampens årstid

Trattkantareller (eller Höstkantareller) på grön liten klöverbricka.

Det här med svamp är lite nytt för mig och jag har aldrig hittat så mycket fina Trattkantareller som i år (kan kanske bero på att jag inte letat lika aktivt tidigare). För att veta hur alla dessa små delikatesser ska tas om hand har jag fått en liten lektion från Mormor i hur man både torkar och fryser in.

Torka Trattkantareller:
Rensa de små svamparna och lägg de sedan utspridda på tidningspapper. Låt ligga i rumstemperatur tills de här helt torkade, vilket tar några dagar upp till en vecka. När svampen sen ska användas går det bra att använda den torkad som den är (då fungerar den som en krydda) eller lägg svampen i blöt så sväller den igen. Den torkade svampen ska förvaras i en tät burk.

Frysa in Trattkantareller:
Har man inte plats för att låta Trattkanarellerna ligga utspridda i en vecka men har plats i frysen går det bra att frysa in svampen också. Börja då med att rensa svampen och förväll den sen utan matfett. Låt svampen ligga i pannan tills vätskan kokat in. Sen går det bra att lägga trattkantarellerna i plastpåsar och frysa in.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *